POZIV NA PLANINARSKI IZLET MOSLAVAČKA GORA - METLARSKA ZABAVA U ČAZMI

Poziv članovima HPD Belecgrad Belec na jednodnevni planinarski izlet Moslavačka gora i posjet 8. Metlarskoj zabavi u Čazmi, koji će se održati 23. veljače 2020.

Hrvatsko planinarsko društvo Belecgrad

HPD Belecgrad Belec osnovano je na poticaj nekolicine ljubitelja prirode, 24.svibnja 1998.g. u Belcu, malom mjestu u Hrvatskom zagorju. Od tada do danas prikupilo je 250 članova, od čega 100 iz redova mladeži.

Belec kao mjesto se smjestio u južnom podnožju planine Ivanščice, podno ruševina srednjovjekovne utvrde Belecgrad, a krasi ga nadaleko poznata barokna crkva sv. Marije Snježne.

HPD Belecgrad
Vincekov pohod 2020

Vincekov pohod 2020. u Međimurju

U nedjelju 19.01.2020. godine održan je 22. po redu Vincekov pohod u susjednom nam Međimurju, koji organizira Planinarsko društvo “Bundek” iz Murskog Središća. Naših članova...

Opširnije

Nadolazeći događaji

Komisija za Zaštitu prirode izdala je poučni plakat u sklopu akcije “Ne ostavljaj tragove” za sve osobe koje svoje slobodne vrijeme vole provoditi u prirodi.
Saznajte više

Pristupnicu ispuni i ponosni član HPD Belecgrad budi!

Planinarska kuća Belecgrad

Svojom upornošću (i malim novčanim sredstvima) uspjeli smo izgraditi (od 1999. do 2008. godine) i gotovo dovršiti, prelijepu Planinarsku kuću Belecgrad.

Naša planinarska kuća je smještena na 445 metara nadmorske visine i otvorena je od 9 sati nedjeljom, državnim praznicima i blagdanima, osim Uskrsa i Božića.

Planinarska kuća Belecgrad
Utvrda Belecgrad

Utvrda Belecgrad

Utvrda je smještena na izdvojenom stjenovitom vrhu visokom 580m. Posebno su strme padine sa sjeverne i istočne strane brda, a južna je tek neznatno blaža. Stoga je pristup bio moguć jedino sa zapadne strane.

Belecgrad je neko vrijeme bio kraljevski posjed. Utvrdom su između ostalom vladale obitelji Celjski, Szekely, Frankopani, Keglević, Erdody te Rattkay.

Zamak Belecgrad građen je kao dio lanca utvrda na južnim obroncima najveće zagorske gore Ivanščice. Tada su za potrebe obrane Hrvatsko-ugarske kraljevine sagrađeni Loborgrad, Gradina kraj Lobora, Oštrcgrad, Belecgrad, utvrda Židovina, Milengrad, Gradišče, Gotalovec i Grebengrad.

UHVAĆENO OBJEKTIVOM KAMERE

Sve galerije