Stranica
Izbronik

Utvrda Belecgrad

Utvrda Belecgrad

 

Utvrda je smještena na izdvojenom stjenovitom vrhu visokom 580m. Posebno su strme padine sa sjeverne i istočne strane brda, a južna je tek neznatno blaža. Stoga je pristup bio moguć jedino sa zapadne strane.


Belecgrad je neko vrijeme bio kraljevski posjed. Utvrdom su između ostalom vladale obitelji Celjski, Szekely, Frankopani, Keglević, Erdody te Rattkay.

Zamak Belecgrad građen je kao dio lanca utvrda na južnim obroncima najveće zagorske gore Ivanščice. Tada su za potrebe obrane Hrvatsko-ugarske kraljevine sagrađeni Loborgrad, Gradina kraj Lobora, Oštrcgrad, Belecgrad, utvrda Židovina, Milengrad, Gradišče, Gotalovec i Grebengrad.


Belecgrad se prvi puta spominje 1334. godine kada prelazi iz posjeda Fridrika Celjskog u vlasništvo Petra Gisinga.


Utvrda je u tlocrtu imala oblik nepravilnog trapeza, dužine 60m i širine 21m. U sjevernom djelu utvrde nalazio se stambeni prostor na dva kata.

Razvojem i jačanjem vatrenog oružja tijekom 15. i 16. stoljeća Belecgrad je s juga dodatno utvrđen velikim kružnim bastionom.

Utvrda gubi značaj nakon prestanka opasnosti od turskih provala te je napuštena polovicom 18. stoljeća. Središtem posjeda tada postaje dvorac u Selnici.

 

Powered by CMSimple | Izradio: Marko Havoić| Copyright: HPD Belecgrad| Facebook: HPD Belecgrad|