Stranica
Izbronik

Kalnik 5.3.2017

logo

HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO

"BELECGRAD"  BELEC

 

BILI  SMO…

 

Vesela planinarska družina predvođena planinarima HPD „Belecgrad“

planinarila po Malom i Velikom Kalnikom

 

Vrijeme nije bilo obećavajuće, no koji bi nas to razlog mogao spriječiti da se ne krene u brda. Nedjeljno jutro, 5.ožujka 2017., 7:30 sati u središtu Belca okupljanje planinara za dogovoreni društveni izlet na Kalnik.

Prijatelji iz Konjščine (5 vedrih sudionika) nas tog jutra nasmijani već dočekaše u busiću. Jednako nasmijane uđoše i 2 planinarke iz M. Bistrice. Organizatori , HPD „Belecgrad“ Belec okupljaju se, začuđujuće , bez redovitog kašnjenja. Putem prema Budinščini ukrcavaju se još 4 belečka planinara. Časkom smo u Brezničkom Humu i evo pribrajamo još 2 člana belečkog tima te nas je sada ukupno 23.

 Prolazimo Visoko, G. Rijeku, Vukovec i već smo u Vojnovcu. Birtaši još spavaju i nema jutarnje kavice. Iskrcavamo se na parkingu kod groblja i željni hodanja krenemo u prvi brijeg, vjerujući kak nas baš ta staza vodi na Mali Kalnik.

 Uspon je dosta oštar, a želja da se ugledaju stijene M. Kalnika je veća te se ne damo. Dolazimo na stazu br. 15, a to je je tek polovica od ukupnog broja staza koje je pobilježio legendarni Štef s Križevci. Vidi čuda, ali ova staza ne vodi na Mali Kalnik, već Veliki. Malko zbunjeni, brzo shvatimo da smo na jako dobroj stazi za Veliki Kalnik, vrh Vranilac i Planinarski dom na Kalniku.

Nastavljamo s veseljem dalje i ubrzo zaboravljamo na „pouzdano“ vođenje Štefeka i vodičice Verice. Uživamo u vidikovcima, proljetnicama i jedni s drugima. Za manje od 2 sata, uz okrjepu, smijeh i prelijepu prirodu, stigli smo pred Planinarski dom Planinarac podno V. Kalnika. Kratka stanka i ponovna okrjepa, dijelimo se u 2 grupe i opet u brda. Ivica je poveo juniore na obilazak staze „7 zubi“, a Verica sa seniorima put vrha Vranilca.

S nama je na obilazak krenula i lagana kišica, ali nema odustajanja. Vidi čuda, razdvojene grupe se sretoše podno 7. zuba te zajednički na vrh Vranilac. Smijemo se, pomažemo jedni drugima i uživamo.

Kratko zadržavanje, vođenje „katastra“(planinarski dnevnici) i slijedi spuštanje do plan. kuće. Sada su grupe zamijenile smjerove povratka, samo što seniori više vole podnožje oštrih zubova. Ponovni susret na kraju staze i zajednički užitak u obilasku stare kalničke gradine, a na laganu kišicu već smo zaboravili. Ručamo u plan. domu, radujemo se i susrećemo draga lica.

Oko 13 sati napuštamo plan. dom i vozimo se do Vojnovca. Ostalo nam je još obići promašeno odredište – Mali Kalnik. Ovaj put smo odabrali dobru stazu(ne pitajte koji broj) i uživali u ljepotama Malog Kalnika. Nekolicina je ipak trebala ostati čuvati bus i vozača. Vodičica se na vrhu iskupila okrjepom, a svi smo na kraju puta shvatili - nismo ništa promašili, ni ispustili, samo smo puno toga dobili – i za tijelo i za dušu.

 

Vodičica

 

 

Powered by CMSimple | Izradio: Marko Havoić| Copyright: HPD Belecgrad| Facebook: HPD Belecgrad|