HPD Belecgrad Belec osnovano je na poticaj nekolicine ljubitelja prirode, 24. svibnja 1998. godine u Belcu, malom mjestu u Hrvatskom zagorju. Od tada pa do danas okupilo je 250 članova, od čega 100 iz redova mladeži.

Belec kao mjesto se smjestilo u južnom podnožju planine Ivanščice, podno ruševina srednjevjekovne utvrde Belecgrad, a krasi ga nadaleko poznata barokna crkva sv. Marije Snježne.

Posebno se ponosimo što jako puno truda ulažemo u zaštitu okoliša:

 • spriječili otvaranje kameno kopa
 • pošumljavanje šume – suradnja s Hrvatskim šumama
 • čišćenje i odvoz velikog otpada s južnog podnožja Ivanščice,
 • poučavanje mladih te njihovo uključivanje u sve naše aktivnosti (posebice u zaštitu okoliša)

Uz sve navedene aktivnosti, svojom upornošću (i malim novčanim sredstvima) članovi HPD Belecgrad uspjeli smo (od 1999. – 2008. godine) i gotovo dovršiti prelijepu Planinarsku kuću Belecgrad, koja je otvorena nedjeljom i opskrbljena, a ima 25 ležajeva za noćenje.

HPD Belecgrad logo

Kratka povijest društva

Hrvatsko planinarsko društvo Belecgrad je osnovano 1998. godine na poticaj nekolicine članova. Osnivački društva su redom zaljubljenici u prirodu i još danas su aktivni članovi društva.

Osnivači HPD Belecgrad Belec:
Katica Bucifal, Verica Havoić, Stjepan Hanžek, Franjo Sambolić, Ivan Tagliaretti, Josip Bočkaj, Dragutin Hanžek, Zdravko Buden, Ivan Balić, Mirko Čarap

Od samih svojih početaka, društvo se zalaže za:

 • popularizaciju planinarstva kao zdravog oblika života
 • zaštitu okoliša i kulturno povijesnih spomenika
 • upoznavanje i prezentiranje ljepota Lijepe naše
 • rad s mladima i uključivanje mladih u rad zajednice

U više navrata smo organizirali planinarske i eko škole za mladež i odrasle na razini Krapinsko-zagorske županije. 2019. godine je bila održana mala planinarska škola koja se pokazala kao iuzetno uspješna. Polaznici eko škole (2005.g.) postavili su trasu Eko staze “Belice”, koju bismo s vremenom rado pretvorili u poučnu eko stazu.

Također bili smo uspješni organizatori  Susreta planinara Krapinsko–zagorske županije, te Sleta planinara.

Zbog našeg uspješnog rada, 2008. godine dobili smo povjerenje Hrvatskog planinarskog saveza biti domaćinima i organizatorima Dana hrvatskih planinara (manifestacija na državoj razini) i tako svečano i radno obilježili 10 godina postojanja našeg društva.

Povodom Dana društva i 20 godina postojanja, Hrvatsko planinarsko društvo Belecgrad Belec organiziralo je 18. / 19. / 20. svibnja 2018. g. različita događanja. Među nazočnima bili su predstavnici Krapinsko-zagorske županije, grada Zlatara, javnih i kulturnih ustanova, srodnih udruga i planinari iz 18 društava. Dodijeljene su mnogobrojne Zahvalnice za podršku i suradnju te 12 Priznanja Hrvatskog planinarskog saveza belečkim planinarima.

Dokaz našeg kvalitetnog i predanog rada su brojna priznanja koja smo tijekom godina skupili.

 • razna priznanja Hrvatskog planinarskog saveza
 • razna priznanja Planinarskog saveza Krapinsko – zagorske županije
 • priznanje Međudruštvenog savjeta Zagorskog planinarskog puta za naše zalaganje i postignute rezultate
 • proglašeni smo najaktivnijom planinarskom udrugom u 2005. godini u Republici Hrvatskoj
 • Planinarska kuća Belecgrad je 2006. godine proglašena najboljom i najgostoljubivijom planinarskom kućom u Hrvatskoj
 • naši najaktivniji planinari više su puta nagrađivani za posebne zasluge u razvoju i popularizaciji planinarstva i zaštite okoliša

Belečki planinarski put

2004. godine osmislili atraktivnu planinarsku obilaznicu Belečki planinarski put (BPP) koja ima 10 kontrolnih točaka i privlači mnoge posjetitelje, jer prolazi najljepšim predjelima Ivanščice i našeg belečkog kraja kao što su crkva sv. Marije Snježne u Belcu, planinarski dom Josip Pasarić, utvrda Belecgrad i na kraju Planinarska kuća Belecgrad.

Više o planinarskoj obilaznici Belečki planinarski put (BPP) možete saznati klikom na ovaj link.

Hvala svima na zajedničkih 20 godina koje ste dijelili s belečkim planinarima. Tek nam je prvih 20.

Pristupnicu ispuni i ponosni član HPD Belecgrad budi!