Crkva sv. Marije Snježne u Belcu

Crkva sv. Marije Snježne u Belcu

Crkva Svete Marije Snježne u Belcu jedan je od najljepših, ako ne i najljepši sakralni objekt iz baroknog razdoblja. Sveta Marija Snježna je zaštitnica Krapinsko-zagorske županije. Naša crkva u Belcu je bilo glavno proštenjarsko odredište u Zagorju uz Mariju Bistricu. Prema pisanjima, današnja crkva je podignuta na mjestu gdje je 1675. godine podignuta kapela.

Kulturno umjetničko društvo Belec

Kulturno-umjetničko društvo Belec relativno je mlado društvo, te je 2019. godine proslavilo 5 godina djelovanja. KUD Belec ima 94 člana, a od toga je aktivno njih četrdesetak. Članovi KUD-a su podjeljeni u 7 sekcija: folklorna, tamburaška, folklorno pjevanje, dječji folklor, etno, projektna i vokalno instrumentalni sastav. Prvi nastup imali su 21. rujna 2014. godine.

KUD Belec
HPD Belecgrad Belec

Osnovna škola Belec

Osnovna škola Belec počela je s radom sada već davne 1842. godine uredbom Velikog vijeća Varaždinske županije, zamolbom općinskih i mjesnih vlasti. Na sadašnjoj lokaciji škola se nalazi od 1882. godine. Škola je tijekom godina više puta nadograđivana. Do 1974. godine osnovna škola Belec djeluje samostalno sa dvije područne četverogodišnje škole. Od 1974. godine priključuje se OŠ Zlatar kao područna osmorazredna škola, dok se odlukom ministarstva od 2007. godine osnovna škola Belec ponovno vodi kao samostalna odgojno-obrazovna ustanova. Najpoznatiji belečki učenik bio je pokojni Varaždinski biskup Marko Culej.