Utvrda Belecgrad, odnosno njezini ostaci smješteni su približno 3.5 km sjeverno od današnjeg mjesta Belec. Utvrda je smještena na izdvojenom stjenovitom vrhu visokom 540m. Posebno su strme padine sa sjeverne i istočne strane brda, a južna je tek neznatno blaža. Stoga je pristup bio moguć jedino sa zapadne strane.

Belecgrad je neko vrijeme bio kraljevski posjed kada je iz posjeda gospodstva Fridrika Celjskog prešla u posjed Petra Gisinga. Utvrdom su između ostalom vladale obitelji Celjski, Szekely, Frankopani, Keglević, Erdody te Rattkay.

Zamak Belecgrad građen je kao dio lanca utvrda na južnim obroncima najveće zagorske gore Ivanščice. Tada su za potrebe obrane Hrvatsko-ugarske kraljevine sagrađeni Loborgrad, Gradina kraj Lobora, Oštrcgrad, Belecgrad, utvrda Židovina, Milengrad, Gradišče, Gotalovec i Grebengrad.

Utvrda je u tlocrtu imala oblik nepravilnog trapeza, dužine 60m i širine 21m. U sjevernom djelu utvrde nalazio se stambeni prostor na dva kata.

Razvojem i jačanjem vatrenog oružja tijekom 15. i 16. stoljeća Belecgrad je s juga dodatno utvrđen velikim kružnim bastionom.

Utvrda gubi značaj nakon prestanka opasnosti od turskih provala te je napuštena polovicom 18. stoljeća. Središtem posjeda tada postaje dvorac u Selnici.

Visina: 540m

Žig: metalni, na ulazu u gradinu

Obilaznice: Belečki planinarski put, Po starim gradovima Ivanščice

Pristup:

  • Iz Belca, od crkve Sv. Marije Snježne, markiranim stazama (poučna staza ili cestom) do planinarske kuće Belecgrad od koje markiranom stazom treba 15 minuta do gradine.
  • S vrha Ivanščice iz više smjerova do planinarske kuće Belecgrad i zatim do gradine. Planinarskim putom preko Beliga prema planinarskoj kući Belecgrad te markiranim odvojkom s tog puta prema gradini.
Utvrda Belecgrad