Još nema komentara

Nove informacije i upute o mjerama zaštite od koronavirusa

U pogledu aktualnih zdravstvenih okolnosti oko koronavirusa COVID-19, Hrvatski planinarski savez prati i primjenjuje preporuke, upute i druge mjere Stožera Civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Slijedom brojnih upita upućenih Uredu HPS-a, upućujemo sve planinarske udruge da kod planiranja i realizacije planinarskih izleta i drugih aktivnosti prate aktualne informacije i primjene mjere koje po tom pitanju donose i objavljuju nadležne javno-zdravstvene službe.

Aktualne informacije, preporuke i mjere objavljuju se na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Planinarske aktivnosti na otvorenom

Podsjećamo na osnovno načelo da na organiziranim planinarskim akcijama mogu sudjelovati samo zdrave osobe. Upozoravamo posebno na nužnost primjene svih higijenskih mjera, pogotovo na higijenu ruku, korištenje vlastitih čaša i pribora za jelo, zaštitu od kašlja, i redovito pijenje tekućine. Pri boravku na otvorenom prostoru mogućnost širenja zaraze je manja, ali treba imati u vidu da npr. autobusni prijevoz na izlete i okupljanje većih skupina može lako predstavljati povećan rizik za zarazu.

Planinarski objekti

U planinarskim kućama, u ugostiteljskom dijelu i sanitarnim prostorima upravljači trebaju dodatno voditi računa o higijeni ruku i higijeni kašlja te postaviti pisane obavijesti o mjerama za zaštitu zdravlja gostiju. Potrebno je redovito i temeljito čišćenje prostora kao i prozračivanje.

Penjačke aktivnosti u dvoranama

Jednaka pravila i upute primjenjuju se i u dvoranama za sportsko penjanje.

Putovanja u inozemstvo

Sukladno uputama javno-zdravstvenih službi ne preporučuju se putovanja u zemlje u kojima je povećan rizik od zaraze koronavirusom.

U ovom razdoblju apeliramo na sve da se svi članovi ponašaju odgovorno, solidarno, da skrbe o svojem imunitetu te da primjenjuju sve higijenske mjere za suzbijanje rizika za javno zdravlje.

Izvod: HPS

Komentari su zatvoreni .